dimecres, 19 de novembre del 2008


NOVETATS

Relació de les noves adquisicions per al fons bibliotecari d’aquest primer trimestre.


Llibre dels fets: Jaume I
Bromera, Els Nostres Autors, 54, Valls, 2008.

El rei Jaume I El Conqueridor va nàixer a Montpeller l’any 1208 i va morir a València el 1276. Tingué una vida plena de perills i vicissitudes i, per què no dir-ho, també d’amors.
El Llibre dels fets, un text a mitjan camí entre les memòries i l’autobiografia, narra les gestes militars i polítiques que van donar origen al nostre poble, com també les petites anècdotes i les experiències més íntimes de la vida
quotidiana del monarca. Una obra cabdal que va iniciar, juntament amb les aportacions d’un altre personatge extraordinari com fou Ramon Llull, la literatura feta en la nostra llengua.

La Cabana: Gironès, Josep

XIX Premi literari Vila d’Ascó. Cossetània Edicions, Notes de Color 13, Valls, 2008.

Els Fets de la Fatarella, esdevinguts a finals de gener de 1938, constituïren un dels episodis més punyents de la guerra civil, quan les milícies anarquistes entraren en aquest poble i causaren trenta-dos morts entre la pagesia local. A partir d’aquells dies tràgics, moltes altres persones quedaren marcades per a tota la vida i, més de setanta anys després, el record dels Fets encara és ben viu entre els fatarellencs.

La Cabana és, doncs, una novel·la històrica que s’endinsa, a través de les vicisituds d’una família pagesa, en els diversos punts de partida – alguns ben allunyats en el temps- que desembocaren en una dramàtica concatenació d’esdeveniments que portà unes persones a la mort.